Nieuws

Beebox verbindt boeren en consumenten

04-12-2012 16:33:38 | DGO

Na een succesvolle pilot is beebox onlangs gestart met de levering aan consumenten van kratten met de (h)eerlijkste producten uit het Boerenhart en de Krommerijnstreek. Daarmee is volgens het Platform DGO een belangrijke stap gezet op weg naar een duurzame ontwikkeling in dit gebied dat de steden en landelijke gebieden omvat in de Gelderse en Utrechtse Vallei, het nationaal landschap Arkemheen / Eemland en Flevoland. Want beebox staat voor een innovatief bedrijfsmodel dat waardevolle verbindingen herstelt tussen boeren en consumenten, tussen stad en platteland en tussen de landbouw en de regionale natuur en voedselcultuur.

De huidige voedselketen wordt gekenmerkt door schaalvergroting in de landbouw en machtige supermarktketens en levensmiddelenbedrijven. Zij hebben veel touwtjes rond de voedselvoorziening in handen en bepalen in belangrijke mate zowel de keuzevrijheid van consumenten als de hoogte van inkoopprijzen. Dit resulteert onder meer in oneerlijke prijzen voor boeren, aantasting van natuur en landschap en grootschalige importen van voedselproducten uit het buitenland.

Tegen deze achtergrond hebben boeren uit het Boerenhart en de Krommerijnstreek samen met the greenbee een thuisbezorgservice voor lokaal voedsel opgezet onder de naam ‘Beebox’. Met dit initiatief willen ze bijdragen aan herstel van de balans in de voedselketen. Het Platform DGO ondersteunt dit initiatief vanuit de overtuiging dat vorming van lokale en regionale voedselketens een belangrijke drager kunnen zijn voor een duurzame gebiedsontwikkeling.

Een abonnement op (h)eerlijk streekvoedsel tegen scherpe prijzen

Hoe is het bedrijfsmodel van beebox opgebouwd? De beeboxen waarop consumenten zich kunnen abonneren, worden samengesteld uit een selectie van aardappelen, groenten en fruit van het seizoen, eieren, brood, sappen en andere specialiteiten uit de streek. Beebox maakt dus bewust geen gebruik van supermarkten voor de marketing en afzet van voedselproducten uit de streek. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, waardoor de aangesloten boeren een gegarandeerde, eerlijke prijs voor hun producten kan worden geboden. Dat geeft ze de financiële armslag die ze nodig hebben om hun vak op een duurzame manier te kunnen uitoefenen. Tegelijkertijd biedt beebox consumenten toegang tot een breed assortiment aan verse, overwegend biologische producten uit de streek tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met gangbare voedselprijzen van supermarkten in het hoogste marktsegment. Voor het gemak wordt elke beebox thuis bezorgd en voorzien van leuke en lekkere recepten waarmee de abonnementhouders direct aan de slag kunnen.

Prosumenten werken samen in voedselcoöperatie

De betrokken ketenpartijen hebben samen een coöperatie opgezet, een ander fundament onder het bedrijfsmodel van de beebox. Vanaf december kunnen ook consumenten aandeelhouder worden van deze coöperatie via aankoop van een certificaat. De zeggenschap in de coöperatie wordt gelijk verdeeld over de aangesloten boeren, de consumenten met een certificaat en de overige ketenpartijen waaronder een distributiebedrijf en een projectbureau. De coöperatieve organisatievorm biedt de betrokken ketenpartijen de gelegenheid tot het ontwikkelen van een regionale schaalgrootte die nodig is om grote groepen consumenten op een kostenefficiënte manier te voorzien van voedsel uit de streek. Aldus wordt ook met de organisatiestructuur ingespeeld op de toenemende behoefte aan transparante voedselketens, aan medezeggenschap en aan eerlijk, gezond en betaalbaar voedsel uit de eigen omgeving.

 


Reacties

Reageer


Naam

E-MailHerhaal hieronder:

ReactieWil jij ook prosument van (h)eerlijk voedsel uit je eigen regio worden? Dan is The Beebox iets voor jou! Kijk op de website, thebeebox.nl, en meld je aan voor een van de beeboxen met de (h)eerlijkste producten uit het Boerenhart en de Krommerijnstreek! En als je ook financieel wil participeren in deze innovatieve coöperatie rond een duurzame en regionale voedselketen kijk dan in december op de website www.impactcrowd.com en meld je aan voor een of meer certificaten.

Op dit moment zijn beeboxen leverbaar in de rayons: 's-Graveland, 't Goy, Almere, Amersfoort, Ankeveen, Baarn, Blaricum, Breukeleveen, Bunnik, Bunschoten-Spakenburg, Bussum, Eemdijk, Eemnes, Hilversum, Hoevelaken, Houten, Huizen, Kortenhoef, Lage Vuursche, Laren, Leusden, Loosdrecht, Naarden, Nederhorst den Berg, Nijkerk, Nijkerkerveen, Odijk, Schalkwijk, Scherpenzeel, Soest, Tull en 't Waal, Utrecht, Werkhoven en Woudenberg. Er zullen snel meerdere rayons volgen!